– YOGA –

 

De oorsprong van Yoga

 

De oorsprong van yoga

De oudste sporen van yogabeoefening zijn gevonden in het dal van de Indus in Mohenjo Daro (2000–1000 v. Chr.) en Harappa (3000 v. Chr.). De archeologische vondsten duiden erop dat er al vóór dat tijdvak een gevestigde yogapraktijk moet hebben bestaan.

Na de veroveringen door islamitische groeperingen (1200-1700) in India vond al verbreiding van yoga plaats via de soefibeweging (een stroming van mystici binnen de islam). Deze verbreiding bereikte echter nooit Europa.

De Duitse filosoof Arthur Schopenhauer was een van de eersten in Europa die met veel lof sprak over de Indische wijsbegeerte (Jnana Yoga). Ram Mohan Roy was de eerste die naar Europa kwam om de yoga te verbreiden. Swami Vivekananda was de eerste die in 1893 naar Amerika ging met hetzelfde doel.

 

De yogalessen

Mijn lessen bestaan uit:

Hatha Yoga

  • asana’s (yogahoudingen om lichaam en geest in balans te brengen)
  • pranayama (ademoefeningen – werken met energie);

Yoga Nidra

  • een complete methode voor fysieke, mentale en emotionele ontspanning;

Meditatie-oefeningen

  • bewustwording van gedachten en mentale activiteiten en tot rust brengen van de geest.

 

Wat is Hatha Yoga?

De term Hatha Yoga wordt veelal gebruikt voor het benoemen van het beoefenen van asana’s (yogahoudingen). “Ha” betekent pranische energie (vitale) en “Tha” betekent chitta-energie (mentale); dit maakt Hatha Yoga tot een katalysator tussen de twee energieën die ons leven beheersen.

Hatha Yoga maakt echter niet alleen gebruik van lichaamshoudingen. De technieken, beschreven in de Hatha Yoga, brengen het lichaam in harmonie en reinigen het lichaam en focussen de geest, in voorbereiding op meer gevorderde technieken.

 

Raja Yoga

Concentratie- en meditatie oefeningen en onderdelen van de yogafilosofie

Wat is Satyananda Yoga?

Satyananda Yoga is een internationaal bekend yogasysteem, ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati en zijn opvolgers, waarin oefeningen zijn opgenomen uit zeer oude overgebleven bronnen en aangepast aan de behoeften van deze tijd.

 

Satyananda Yoga bevat oefeningen uit de oorspronkelijk overgeleverde praktijk:

  • asana’s (houdingen) om lichaam en geest in balans te brengen,
  • pranayama (adem-oefeningen) om te werken met energie,
  • Yoga Nidra (een complete methode voor fysieke, mentale en emotionele ontspanning),
  • meditatie (bewustwording van gedachten, mentale activiteiten en tot rust brengen van de geest), en
  • yoga lifestyle (leren en stimuleren van het toepassen van yoga in het dagelijks leven).

 

Satyananda Yoga omvat o.a. Hatha Yoga, Raja Yoga, Jnana Yoga (het pad van weten), Bhakti Yoga (het pad van hart en emotie) en Karma Yoga (het pad van dienen), waardoor je yoga in alle aspecten van je leven kunt toepassen, al naar gelang de behoeften, ter bevordering van spirituele groei. Satyananda Yoga is een stap-voor-stap-benadering die de hele persoon betreft, niet alleen het lichaam.

 

De nadruk wordt gelegd op het ontwikkelen van aandacht. Beoefenaars worden gestimuleerd meer aspecten van zichzelf te leren kennen door yoga. Verandering ontstaat als een natuurlijk proces, door consequente en regelmatige beoefening met volledige aandacht en niet door het forceren van lichaam en/of geest. Naast yoga op de mat en op het kussen komen de yogafilosofie en andere mooie yogagereedschappen aan de orde.

 

Satyananda Yoga hangt geen dogma of geloof aan. Hij voorziet iedereen, ongeacht sociale achtergrond, ras, politieke richting of geloof van “gereedschap” voor gezondheid, rust en inspiratie in zijn of haar leven. Beoefenaars van Satyananda Yoga zijn van alle leeftijden, condities en achtergronden.

– YOGA –
– YOGA –
YOGA RUIMTE HILVERSUM
– YOGA –
YOGA RUIMTE HILVERSUM
– YOGA –
– YOGA –